Pages

11 March 2011

The Spirit



Assalamualaikum sebagai pembuka wadah =)
Lame gak x update blog nih, em ce cite ce cite, nak kongsi sket pengalaman aku semalam.
Semlm hari yg penuh dramatis bagi aku, mane x nye sampai 5 bas aku naek tok balik ke Segamat dari PD huhu~~

Aku btolak dari PD ke Seremban area kol 1.15 gitu, dgn penuh harapan dapat sampai Seremban sebelum pukul 3, yela bas ke Segamat kol 3 ptg, lau nak naek kol 7 mlm nye bas alamatnye kejungla dok tem 1 tuh~~
Sampai Seremban dlm kol 2.35 gitu, tanpe lengahkan mase terus g kaunter Transnasional.

 “ Kak, bas ke Segamat kol 3 ni ade x?” dengan manis nye aku bertanye~~
“Ari ni bas las kol 12 tgh ari tadi jek ade, pukul 3 ngan pukul 7 mlm pon xde la dik” kate akak kaunter 2, aku pon menjawab la “Ohh xde eh, xpela, terime kaseh” sambil melontarkan senyuman, padahal dalam kepale da kusut nih, huh!

Aku ngan nekad n tawakalnye naek lah bas ke Tampin, nasib baek la pas aku naek jek bas tuh jalan, mg kene kejar mase la kan, bas sambung2 nih aku x penah naek, ni la 1st time, so xtaw la bas ke Gemas ade.

Nasib baek la orang x ramai naek n turun, so pejalanan 2 cepatla kan, sampai kat Tampin je dlm pukul 4 ptg gitu, aku pon tercari2 gak bas nak ke Gemas, tibe2 je aku terpandang kat bas yg ala2 zaman P. Ramlee gitu de tulis [Tampin - Gemas], pe lagi terus la naek kan. Nasib la cuace mendung jek, so xla panas sangat dalam bas.

Dalam bas 2 plak ade 1 couple budak sekolah, berbulu je mate tengok dyeowg berasmara, langsung x hormat org2 tue dalam bas 2, maybe ni perkare byase kot kat Tampin, ish malu la, da la pakai baju sekolah plak 2, rase nak terajang jek, ape la budak2 zaman skang nih, langsung xde perasaan malu!

Walaupon badan nih letih, x rase nak tedo pon dalam bas, yela kot2 tertinggal ke ape ke kan. Sampai kat Gemas je aku da lega sket, memang da dekat la ngan Segamat, lagipon aku da byase kat c 2. Jam kol 5.35 ptg, bas ke Segamat x sampai agi so tggu la sambil2 2 dok  tgk org kurang siuman berbual sendirik,  ntah pe la dye cakap, nasib baek la x dtg dekat, ngeri pon ade, hahaha~!

Pas bas ke Segamat sampai je aku terus naek, time dalam bas 2 tibe2 teringat plak zaman sekolah dlu naek bas mini Yow Hoe, hehe ngan bas nye macam nak roboh, lau aku lari lagi laju dari bas mini 2 agaknye hehe mg x leh lupe la zaman2 skola dulu.

Sampai je terminal Segamat rase lega n syukur sgt, yela seharian naek turun bas, terase mcm Musafir dah, mcm2 gelagat org aku tgk. Mase tuh jam kol 6.20, kat2 5jam gak pejalanan aku. Erm tapi pe yg pntingnye kat cni, ape2 pon yg kite nk wat tuh kite kene yakin ngan diri sendiri n kene berani mencube =)

1 comment:

gadis bunga said...

semangat betol bercerita. haha :)