Pages

11 May 2011

Donation




Assalammualaikum Para Sahabat Sekalian.
Lama sudah tak update blog, bukan ape musim2 panas nih,
den demam la plak, aih~
Kena la banyak2 minum air kosong yek! heh =)


Tak lame lagi da cuti sekolah, pejam celik jek, cepat mase berlalu..
Sampai ke hujung bulan nih banyak sungguh undangan ke majlis wedding..
Aku bila lagik? haha


So, nak dijadikan cite...
Aku terpanggil nak terjemah 1 idea nih, idea ni pon tetiba terlintas kat otak,
sebab baru2 nih aku baru je hadir ke majlis wedding sahabat baik aku..

Tiap kali lau kite p wedding anda sume perasan x,
time nak balik, salam2 ngan tuan rumah,
mesti ada tradisi "menyumbang" atau "salam keruk" or whatever la korang panggil, pasan right?

Biasanya sumbangan tuh berupa wang ringgit diletakkan didalam sampul,
contohnya sampul hari raya atau sampul surat biasa..

So kat situ aku terpikir, yela sama ada benda nih memang tradisi, adat, atau ikutan~

Dari pandangan aku la, "nyumbang" (Biasala Org Jawa haha) nih,
sebagai satu derma atau hadiah bagi pengantin itu sendiri ataupun sebagai meringankan beban kepada family tersebut...

Ade jugak orang anggap "sumbangan" tuh ibarat kite bayar ape yang kite makan kat majlis tuh, guane? hmm

Yela kita pun boleh pikir kan, kos nak sempurnakan sesuatu wedding tuh memang makan belanja yang tinggi, so bagi aku ni lah 1 medium atau cara kita menolong family tersebut.

So bila aku research, tanya ngan orang2 lame, time dulu2,
bila ada kenduri jek,
diaorang membantu family tersebut ngan menyumbangkan hasil2 tanaman (Ubi Kayu, Beras), Kayu Api, hasil ternakan (Ayam) lebih kepada sumbangan berbentuk barang..

Memang berbeza dengan zaman sekarang, yela lebih mudah dengan memberi hadiah berbentuk wang ringgit..

Bagi duit macam2 boleh digunakan sama ada nak bayar mak andam,
nak bayar canopy or pape je la~

Semalam borak2 ngan kawan baik aku, yela pas settle kenduri kat rumah dia,
dia ade cite kat aku, ade segelintir manusia nih nyumbang,
tapi kat dalam sampul tuh kosong! ish2

Dan ada jugak yang letak tisu bagi nak nampakkan tebal, tapi sumbangan hanya rm1 jek! hmm

Tak sangka la, zaman macam ni pon ada orang macam tuh, bukan apa,
kalau nak menyumbang tuh biarlah ikhlas, dan kalau xnak nyumbang pon x salah,
kita hadir ke majlis 2 pon da cukup baik..

MF : hmm, bila la puteri raja nak datang minang nih~ hehe


5 comments:

p@kcikLie said...

salam singgah dari pCL..

kenduri kawen memang cmtu kena bg duit , bukan adat tapi dah menjadi tradisi..tolong menolong dalam bentuk kewangan...sumbangan adalah ikhlas , tu pasal la letak sampul...tp ade jg segelintir kaum cthnya letak nama supaya boleh dibalas balik nanti bila tiba gilirannya kenduri..haha mcm2 kan!

bile budak berkate-berkate said...

ad lak tuan putri nk kat ko...
putri katak pn pkir 20 kali nk ngort ko..hahaha

misyamissyou said...

aah..betul2..dulu2 org bagi dlm bentuk makanan...biasenye tuk jamuan org2 rewang..

aku pn penah wat entry ni..hehe :P
http://misyamissyou.blogspot.com/2010/06/salam-keruk.html

gadis bunga said...

ouh patot la lau g rumah org kawen mak dengan abah sibk cari sampul nak letak duit . HOHO

khairunnisa ♥ said...

rasanya okay kot beri $ dlm sampul. bleh ringankan sikit beban majlis yg diorang buat. ;)